Mi az a likopin?
A likopin egy élénkvörös színű, antioxidáns hatású karotinoid pigment, amely számos gyümölcsben és zöldségben is természetesen megtalálható. A paradicsom, különösen a főtt paradicsom az egyik legkiválóbb és legismertebb forrása, ám a likopint bőségesen tartalmazzák olyan, hazánkban is népszerű gyümölcsök, mint például a görögdinnye, a grapefruit, a sárgabarack és a goji bogyó. A likopin fogyasztásának számos egészségügyi előnye van, a továbbiakban ezekről is olvashatunk.
Érdekes tények a likopinról
- A likopin a nevét az egyik leggazdagabb forrásáról, a paradicsomról kapta, melynek tudományos neve Solanum lycopersicum.
- A likopin szerkezetileg rokona az A-vitaminnak, egy másik erős antioxidánsnak.
- Érdekes továbbá, hogy a likopin a szervezet számára sokkal könnyebben hasznosítható, ha az abban gazdag ételeket főzve, vagy egészséges zsiradékkal, például olívaolajjal fogyasztjuk.
A likopin főbb egészségügyi hatásai
1. Védheti a szív egészségét
A likopin segíthet a LDL-koleszterin szintjének és az artériás merevség mértékének csökkentésében, így a likopinban gazdag ételek rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
2. A szem egészségének megőrzése
A likopin más karotinoidokhoz, például a luteinhez és a zeaxantinhoz hasonlóan segít megőrizni a szem általános egészségét és védelmet nyújthat különböző szembetegségekkel, például az öregedéssel összefüggő makuladegenerációval, vagy a szürkehályoggal szemben.
3. Erősítheti a csontokat
Néhány kutatás szerint a likopin hozzájárulhat a csontok egészségének megőrzéséhez és fokozásához. Ez főként az oxidatív stresszt csökkentő hatásának köszönhető.
4. Óvhatja a bőrt
A likopinban gazdag ételek fogyasztása segíthet fokozni a bőr természetes védekezőképességét az UV-sugarakkal szemben, így csökkentheti a napégés kockázatát is. Ez erős antioxidáns tulajdonságainak köszönhető, amelyek segítenek a környezeti tényezők által okozott károk elleni küzdelemben. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a likopin nem véd a bőrrák ellen, így kerüljük a túlzott napon való tartózkodást, illetve viseljünk megfelelő ruházatot és alkalmazzunk fényvédő készítményeket!
5. Potenciális rákellenes hatás
Néhány tanulmány szerint a likopin nagyobb mértékű bevitele csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések, például a prosztatarák kialakulásának kockázatát, ám ennek megerősítésére további vizsgálatok szükségesek.
A likopin 10 legkiválóbb forrása
- Paradicsom: A legismertebb likopinforrás. Nem csak frissen, hanem főzve is ajánlott fogyasztani, hiszen hőkezelés hatására több likopin szabadul fel belőle.
- Görögdinnye: A görögdinnye nem csak frissít és hidratál, de egészségvédő vegyületekben, köztük likopinban is gazdag.
- Grapefruit: Ez a hazánkban is népszerű citrus nem csak C-vitaminban, hanem likopinban is bővelkedik.
- Guava: Ez a trópusi gyümölcs a paradicsom mellett a likopin egyik leggazdagabb természetes forrása.
- Papaya: Gazdag bőrvédő béta-karotinban és likopinban is.
- Piros paprika: Nyersen, grillezve és sütve is kiváló a szervezet likopinszintjének fokozására.
- Sárgabarack: Jelentős likopintartalommal rendelkezik, frissen és szárítva is kiváló.
- Lila káposzta: Ezt a keresztesvirágú zöldséget szintén érdemes rendszeresen fogyasztani a likopin és más antioxidánsok bevitele érdekében.
- Sárgarépa: Nem csak béta-karotinban, hanem likopinban is rendkívül gazdag, így remek módja az antioxidánsok szintjének növelésére.
- Goji bogyó: A hazánkban is egyre népszerűbb goji bogyó ugyancsak hozzájárul a likopin és más karotinoidok beviteléhez.
Ajánlott termék: Mannavita Goji Gyümölcslé
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Bár a likopint tartalmazó ételek és étrend-kiegészítők fogyasztása jellemzően biztonságos, fontos betartani a mértékletességet, hiszen a túlzott bevitel úgynevezett lycopenodermiához vezethet, amely narancssárgává teszi a bőrt. Mint minden tápanyag esetében, a likopin hatékonyabb, ha a kiegyensúlyozott, változatos étrend részeként fogyasztjuk. Rákos betegségek esetén konzultáljunk orvosunkkal a likopin biztonságosságát illetően.
Források:
https://examine.com/foods/carotenoids/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK225469/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC7464847/
https://examine.com/summaries/1PVPY9/
https://examine.com/summaries/0enx49/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20394143/
Fotó: RDNE Stock Project