A nyári szezon egyik kedvenc csemegéje a görögdinnye. Sokan üdítő íze miatt fogyasztják, mások pedig hatékony hidratálási módszerként tekintenek rá. A görögdinnye azonban nem “csak cukor és víz”, hanem egy valójában kifejezetten alacsony kalóriatartalmú, a melegebb hónapokban széles körben elérhető egészségvédő és -megőrző gyümölcs. Tele van olyan értékes anyagokkal, amelyek segíthetnek sejtjeink táplálásában, a gyulladások csökkentésében, sőt, akár még az emésztésünk is javítható velük. Nézzük, milyen figyelemre méltó hatóanyagokat rejt magában a friss görögdinnye, azok milyen hatással vannak egészségünkre és hogyan gondoskodhatunk bevitelükről akkor is, amikor nem jutunk hozzá e gyümölcshöz!
A görögdinnye tápanyagtartalma
E lédús finomság rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és sejtvédő antioxidánsokban. Bővelkedik bőrtápláló A-vitaminban, idegvédő B-vitaminokban, mint például a B1- , B5- és B6-vitaminok és kolinban, illetve immunerősítő C-vitaminban is. Ezek mellett olyan fontos elektrolitokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, mint például a kálium és a magnézium. Likopin- és citrullintartalma is kiemelkedő.
Milyen hatással van a görögdinnye egészségünkre?
1. A görögdinnye segíthet a sárgafoltsorvadás (makuladegeneráció) kialakulásának megelőzésében
A görögdinnye fogyasztásával hozzájárulhatunk szemünk egészségének megőrzéséhez. Kimagasló likopintartalmának köszönhetően e gyümölcs antioxidáns hatással is bír, így védi szemünket az oxidatív károsodással és a gyulladásokkal szemben. Emellett az életkorral összefüggő, időseknél számos esetben vaksághoz vezető sárgafoltsorvadást is megakadályozhatja.
Ha nem jutunk görögdinnyéhez, vagy éppen nincs szezonja, választhatunk más likopint tartalmazó ételeket és étrend-kiegészítőket is. A friss, szárított, vagy a pürésített paradicsom, a sárgarépa, a zöld leveles zöldségek és az édesburgonya mind remek likopinforrások. A Mannavita Noni Gyümölcslé szintén tartalmazza ezt a gyulladáscsökkentő antioxidánst. 100%-os tisztaságának és prémium minőségének köszönhetően természetesen és hatékonyan védhetjük vele szemünk egészségét, ráadásul fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatása is kiváló.
2. A görögdinnye fogyasztásával enyhíthető az izomfájdalom, az izomkimerülés, illetve az edzések utáni gyógyulási idő is csökkenthető
Klinikai kutatások szerint a görögdinnyében is megtalálható citrullin nevű aminosav segíthet az izomfájdalmak csillapításában. A görögdinnye frissítő leve ráadásul elősegíti a benne található citrullin felszívódását és biológiai hasznosulását, ezért aktív életmódot élőknek és rendszeres testedzést végzőknek kifejezetten ajánlott a friss gyümölcs fogyasztása.
Egy sportolókkal végzett tanulmány szerint a citrullinban gazdag görögdinnye fogyasztásával csökkenthetőek az izompanaszok, ráadásul a sportolás utáni szívfrekvencia is hamarabb visszaáll a nyugalmi állapotra. Egy másik vizsgálat szerint azok a sportolók, akik a félmaraton lefutása előtt két órával görögdinnyét fogyasztottak, 2-3 nappal a verseny után kevesebb izomfájdalmat és enyhébb izomkimerülést tapasztaltak azon társaikhoz képest, akik csupán hagyományos sportkészítményeket alkalmaztak.
A kutatók érdeklődését az is felkeltette, hogy vajon a görögdinnyében található citrullin képes lehet-e fokozni az átfogó sportteljesítményt és az állóképességet. Ezen a területen további vizsgálatokra van még szükség, ám a görögdinnye így is egy ígéretes, értékes hatóanyagokban gazdag gyümölcsnek bizonyul.
Ha éppen nincs szezonja, vagy nem tudjuk beszerezni e gyümölcsöt, kipróbálhatunk más hatékony alternatívákat is az izomkimerülés és az izomfájdalom enyhítésére, illetve a gyógyulási idő csökkentésére. A Mannavita ElektronyK+ elektrolit italpor jótékony hatásai miatt nem csak sportolóknak ajánlott, hanem 12 éves kortól az egész család alkalmazhatja a hatékony hidratálásra, a hőártalmak elkerülésére, és általános elektrolitpótlásra a nyári hőségben.
3. A görögdinnyében található hatóanyagok segíthetnek megőrizni a szív- és érrendszer egészségét
Jól tudjuk, hogy a táplálkozásunk döntő befolyással van egészségünkre. A genetikai és életviteli faktorok mellett az étkezés és az elfogyasztott ételek minősége is jelentősen csökkentheti vagy megnövelheti komoly betegségek kialakulásának kockázatát. A görögdinnye fogyasztása kiemelten jó hatással van átfogó egészségünkre a gyümölcs magas tápanyagtartalmának köszönhetően. A benne található A-, B6- és C-vitamin, illetve magnézium és kálium jól ismertek szíverősítő hatásukról, de nem csak ezek miatt ajánlott a görögdinnye fogyasztása.
Kutatások szerint a gyümölcsben rejlő likopin nem csak szemünket védi, de segíthet optimalizálni a koleszterinszintet és a vérnyomást is, ezáltal csökkentve a súlyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Néhány vizsgálat arról is beszámolt, hogy a görögdinnye fogyasztásával hatékonyan csökkenthető az érfalak rendellenes merevsége és megvastagodása is. Ez a hatás szintén a benne található antioxidánsnak, a likopinnak köszönhető.
A görögdinnye citrullin tartalma eredményesen növelheti a szervezet nitrogén-oxid szintjét, ami hozzájárulhat az erek hatékony tágulásához és csökkentheti a magas vérnyomást is. Hasonló eredmények elérésére használhatunk omega-3 zsírsavakban gazdag étrend-kiegészítőket is, melyek egész évben elérhetőek. A görögdinnyéhez hasonlóan a Mannavita Mega Krill segíthet megőrizni a szív- és érrendszer egészségét. Magas omega-3 antioxidáns tartalmának köszönhetően véd a szabad gyökök okozta károsodástól, illetve neuroprotektív és stresszcsökkentő hatása is van.
4. A görögdinnyével javíthatjuk az emésztésünket is
Valóban csökkenthetőek az emésztőrendszeri panaszok a görögdinnye fogyasztásával? A kutatók és a rendszeres fogyasztók szerint igen! A gyümölcs rost- és víztartalma miatt természetesen javíthatja az emésztést. Ez a pozitív hatás annak köszönhető, hogy a rostok segítenek a szervezetnek az egészséges széklet előállításában, míg a benne található víz az emésztőrendszer hatékony működéséhez is hozzájárul. A vízben és rostban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával nem csak a rendszeres és optimális bélmozgás segíthető, de komoly egészségügyi panaszok is megelőzhetőek.
Ha nem jutunk görögdinnyéhez, más módszereket és hatóanyagokat is bevethetünk az emésztésünk javítása érdekében. A Mannavita Colonum béltisztító kapszula értékes élelmi rostokat és jótékony gyógynövénykivonatokat tartalmaz és kifejezetten az emésztőrendszer egészségének megőrzésére illetve fokozására lett kifejlesztve. Egyik fő hatóanyaga a prebiotikumként is jól ismert psyllium, vagy más néven útifűmaghéj, amely segít csökkenteni a puffadást, regenerálhatja a bélflórát, illetve óvhatja a gyomor és a belek nyálkahártyáját is.
5. A görögdinnyében található B-vitaminok segíthetnek védeni az agy és az idegrendszer egészségét
A B-vitaminok idegrendszerre gyakorolt jótékony hatását már évtizedekkel ezelőtt felfedezték a kutatók. A görögdinnyében a B1-, B5-, B6-vitaminok mellett a B-vitaminokhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező kolin is megtalálható, ami egy értékes és sokoldalú antioxidáns.
Tudományos elméletek szerint a kolin segíthet lelassítani az Alzheimer-kór egyik komoly velejárója, a demencia progresszióját is, ám ezen a területen további vizsgálatokra van szükség. Az már bizonyított, hogy a B-vitaminok és a kolin is olyan agyi és mozgásszervi funkciók hatékony lebonyolításában játszik szerepet, mint például a tanulás vagy az izmok működése. Ezek mellett a kolin hatással van még a memóriára, a sejtmembránok szerkezetének fenntartására, az idegimpulzusok átvitelére, sőt, még a korai agyi fejlődésre is.
Ha görögdinnyében is megtalálható kolin és B-vitaminok egész évben fogyasztható, gazdag forrását keressük, a méhészeti termékek, mint például a méz, a méhpempő, vagy a pollen kiváló megoldást nyújthatnak. A Mannavita Nyers Vegyes Virágpor szintén kiváló módja lehet az idegvédő B-vitaminok bevitelének. Ez a természetes étrend-kiegészítő hatékonyan alkalmazható még a gyulladások csökkentésére, az erek tisztítására és regenerálására, sőt, általános egészségvédelemre és -fokozásra is.
A fenti információk tájékoztató jellegűek. Új étrend-kiegészítő alkalmazása előtt konzultáljunk kezelőorvosunkkal, gyógyszerészünkkel!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC4464475
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23862566/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC5475291/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25517106
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23862566/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC4464475/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23615650
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC3660262
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17352962