TÉMÁK, Kategóriák

Hogyan lehet mézzel kezelni a gyermekek ágybavizelését?

611
HOZZÁSZÓLÁS:

Az olvasók közül bizonyára sokan meglepődnek, hogy a népi gyógyászat a mézet használja a gyermekek éjjeli ágybavizelése ellen. Mikor a gyermeket hároméves korán túl is elkíséri, ez kellemetlenné válik mind a gyermek, mind a család számára, azonban mégis elég gyakori.

Ha régen megkérdezték az orvost, mi a teendő az ilyen gyerekkel, azt válaszolta, hogy ez a baj idővel magától megoldódik, más szóval nincs rá semmiféle biztos orvosság.

Mi az ágybavizelés oka?mez-akacmez-viragmez-meheszeti-13

Az éjjeli ágybavizelés okai nyilvánvalóak, legtöbb esetben az olyan gyereknél fordul elő, aki nappal gyakran vizel. Általában az érzékeny és izgalomra hajlamos gyermekeknél gyakori. A legtöbb gyerek kétéves koráig megszokja, hogy nappal ne pisiljen be, ezt követően néhány hónappal a legtöbben megszokják, hogy éjjel se történjen baleset. Rendszerint minden éjjel egy vagy két alkalommal vizel a gyermek az ágyba, és ez megtörténhet akkor is, mikor a gyermeket már rendre szoktatták. 

Legtöbbször akaratlanul vizei ágyba a gyerek, főleg a kisgyerek és leginkább azért, mert nem szoktatták rendre. Vannak gyerekek, akik egy órával a lefekvés után vizelnek az ágyba, mások reggel felé. Vannak, akik felébrednek rá vagy közvetlen utána, mások megszakítás nélkül tovább alszanak. Ébredéskor rendszerint nem emlékszenek rá, hogy mikor és hogyan történt, de gyakran nem azt álmodják, hogy a húgyhólyagjuk megtelt, hanem azt hogy az éjjeli edényen ülnek vagy a fürdővízben lubickolnak. Álmaik olyan élénkek, hogy ébredéskor azt állítják, hogy igenis a fürdőben történt velük az, ami történt.

Az éjjeli ágyba vizelőknél bizonyos idegességet, dührohamokat észlelünk, gyakran a körmüket rágják, nagyujjukat szopják és gügyögnek, mint a kis gyerekek.

Mit tehetünk ellene?

A népi gyógyászat két módszert, egy megelőzőt és egy aktívat ír elő. Gyakran már a megelőző módszer hatásos. Ez a módszer abból áll, hogy körülbelül egyéves korában rendre szoktatjuk a gyermeket: szabályos idő közökben a klozetbe kísérjükfelkelés és étkezések után és eleinte három óránként, később nagyobb időközökben, úgy, ahogy a húgyhólyag erősödik és a gyermek vizelés nélkül is kibírja. Minden alkalommal rávesszük a gyereket, hogy vizeljen. Kétéves korában a legtöbb gyerek már megmondja, ha vizelnie kell. 

Az aktív módszer olyan vízszívó és vízvisszatartó gyógyszer használatából áll, ami egyidejűleg nyugtatóan hat a szervezetre. A gyógyszer alkalmas kell legyen hosszú kezelésre és nem szabad ártalmasán hatnia a gyermekre. Alkalmas kell legyen nap mint nap szükség szerint bizonyos időközben való ismétlődő használatra és ami a legfontosabb, a gyermekek jól kell hogy bírják és szeressék.

A népi gyógyászat a mézet tartja a legalkalmasabbnak erre, mert mindezeknek a feltételeknek megfelel. A méz nedvszívó sajátossággal rendelkezik, a légkör nedvességtartalmát magába szívja és kondenzálja. A cukrok közül a gyümölcscukor rendelkezik a legerősebb nedvszívó sajátossággal. Ezt a mézes kalácsnál és süteményeknél észlelhetjük, melyek jóformán korlátlan ideig puhák és ízletesek maradnak.

Ahhoz, hogy a méz ezt a nedvességkondenzáló és visszatartó sajátosságát megtartsa, nem szükséges azt pincében vagy hűtőszekrényben tartani; a méz tárolására száraz, nem túl meleg helyiség és az edények légmentes elzárása a legmegfelelőbb. A méz ezen sajátosságának egyik gyakorlati alkalmazása abból áll, hogy megakadályozza, hogy a gyermekek éjjel az ágyba vizeljenek. Éjjel a méz a test nedvességtartalmának egy részét magához szívja és visszatartja. 

Mit ajánl a népi gyógyászat az éjjeli ágybavizelés ellen? 

Lefekvéskor adjunk a gyermeknek egy kiskanál mézet. Ez elsősorban megnyugtatóan hat a gyermek idegrendszerére, másodsorban a méz magához szívja és visszatartja az alvás ideje alatt a víz egy részét. Miután a nedvesség egy részét a méz magához szívta és visszatartja a vesék is mentesülnek munkájuk egy részétől.

Az adagolással párhuzamosan azt is megtanuljuk, hogy mikor kell mézet adni a gyermeknek. Ha a gyermek társaságban van, az izgalmak következtében és miután hűsítőket is iszik, fel lehetünk készülve, hogy éjjel megtörténik a baleset, így hát lefekvés előtt okvetlen adagoljunk egy kiskanál mézet. Ha a gyermek a szokottnál több vizet iszik, különösen délután öt után, akkor is indokolt az elővigyázatossággondoskodjunk az idegek és a vesék kíméléséről.

Ha a mézzel sikerült az éjjeli ágybavizelést megállítani, próbáljuk meg ezt méz nélkül is elérni. Minden bizonnyal lesznek jó és rossz éjjelek. Meg kell figyelnünk, hogy milyen körülmények idézik elő a rossz éjjeleket, hogy hasonló körülmények esetén adjunk mézet a gyermeknek. Minden esetre kéznél kell tartani a mézes üveget, mert a családra nagyon megnyugtatóan hat az a tudat, hogy egy kiskanál mézzel megoldhatnak egy régen húzódó és elég kellemetlen problémát.

>>> FONTOS!

12 hónapos kor alatt nem szabad a gyermekeknek mézet adni a botulizmus kialakulásának kockázata miatt!

611
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]