A gyulladások egészségügyi kockázatai
A gyulladás a szervezet természetes válaszreakciója a sérülésekre, fertőzésekre vagy káros ingerekre. Míg az akut gyulladás a szövetek regenerálásában és a fertőzések elleni védelemben segít, és hasznos a szervezet számára, a krónikus gyulladás hosszabb távon növeli az olyan súlyos, potenciálisan életveszélyes betegségek előfordulásának kockázatát, mint például egyes szív- és érrendszeri panaszok, a cukorbetegség, valamint bizonyos neurodegeneratív rendellenességek és rákos megbetegedések. A változatos és egészséges, különösen a gyulladáscsökkentő élelmiszerekben gazdag étrend kulcsszerepet játszhat a krónikus gyulladások megelőzésében és kezelésében. A következőkben ezekről az ételekről olvashatunk bővebben.
Milyen gyulladáscsökkentő ételeket javasolt rendszeresen fogyasztani?
Gránátalma
A gránátalmában található jótékony vegyületek, a punicalagin, az antocianinok és az ellagitanninok a szabad gyökök megkötésével semlegesítik a gyulladásokat, illetve kifejezetten előnyösek az ízületek, valamint a szív- és érrendszer egészségére nézve.
Ajánlott termék: Mannavita Gránátalma Gyümölcslé
Kurkuma
A kurkumin, a kurkuma aktív összetevője, rendkívül erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, így hatékonyan blokkolja a gyulladásos molekulák aktivitását.
Ajánlott termék: Mannavita Kurkunex
Graviola
A hazánkban is egyre népszerűbb graviola, vagy más néven tüskés annóna a benne található acetogeninoknak köszönhetően figyelemre méltó gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és különösen jó hatással van az idegszövetekre.
Ajánlott termék: Mannavita Graviola Gyümölcsvelő
Csipkebogyó
A csipkebogyóban található polifenolok és galaktolipidok rendkívül erős gyulladáscsökkentők, és különösen hatékonyak ízületi gyulladások esetén.
Manuka méz
A Manuka mézben található különleges vegyület, a metilglioxál antimikrobiális és gyulladáscsillapító tulajdonságokkal is rendelkezik, így a téli torokbántalmak esetén kifejezetten előnyös lehet.
Ajánlott termék: Melora Manuka Méz 300+ MGO
Fekete áfonya
A fekete áfonya gazdag antocianinokban, amelyek segítenek a gyulladások megelőzésében és csillapításában, illetve jelentősen fokozzák a szervezet védekezőképességét a krónikus betegségekkel szemben.
Gyömbér
A gyömbérben található zingeron és gingerol vegyületek képesek gátolni a gyulladást okozó citokinek termelődését, jelentősen csökkentve a gyulladásos reakciókat.
Zöld tea
Az epigallokatekin-gallát (EGCG), a zöld tea egyik fő hatóanyaga, erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal számos betegséggel szemben védi a szervezetet.
Chia mag
Az apró chia magok gazdagok omega-3 zsírsavakban, amelyek szerepet játszanak a gyulladások megelőzésében és csillapításában, illetve különösen jó hatással vannak a szív egészségére.
Olívaolaj
Az olívaolaj rendkívül gazdag jótékony vegyületekben, például omega-3 zsírsavakban és oleokantálban. Az oleokantál az ibuprofenhez hasonlóan fejti ki hatását, így hatékony a gyulladások ellen, valamint ezen felül a szív egészségét is támogatja.
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://examine.com/outcomes/inflammation/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK493173/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK92772/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK92752/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC9865140/
https://www.mdpi.com/1422-0067/18/6/1137
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC5424551/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC7442370/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK92775/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC2855614/
https://link.springer.com/10.1007/978-3-319
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC7466243/
Fotó: Alexy Almond