Odaégett a mézeskalács? Száraz lett a bejgli? Nem várt vendégek érkeztek? Figyelünk a vonalainkra? Belekóstolnánk a “mentes élet” világába? Karácsonyi narancsos keksz receptem megoldást nyújthat a nem várt konyhai katasztrófák okozta kellemetlenségekre és az éjszaka ránk törő “nassolhatnékra” is. Ez az ünnepi hangulatot idéző könnyű, omlós, vegán, glutén- és cukormentes finomság néhány hete született meg, amikor egyik este nassoltam volna valami édeset, ami gyorsan elkészül és tökéletesen illik az esti teához. Annyira jól sikerült a rögtönzött recept, hogy azóta több ízvariáció elkészítésén is dolgozom, ám ebben a bejegyzésben az eredeti változatot osztom meg.
Karácsonyi narancsos keksz
A kekszhez csupán néhány összetevő szükséges, melyeket szinte bármelyik élelmiszerboltban beszerezhetünk. Ezek amellett, hogy finomak és remekül illenek egymáshoz, számos egészségvédő tulajdonsággal is rendelkeznek. A recept elkészítéséhez ráadásul nincs szükségünk még konyhai mérlegre sem, hiszen mindent ugyanazzal a 2 deciliter űrtartalmú pohárral, illetve kanalakkal mérünk ki.
Hozzávalók (24 kekszhez):
- 1 pohár szobahőmérsékletű, felkockázott vegán sütőmargarin
- Fél pohár eritrit (ugyanennyi mennyiségű barna cukorral helyettesíthető, ha nem cukormentes diétát követünk)
- 1 közepes méretű narancs reszelt héja (lehetőség szerint viaszmentes, organikus narancsot válasszunk!)
- Másfél teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- Fél kávéskanál őrölt kurkuma (vagy 3 darab Mannavita Kurkunex kapszula kiürített tartalma
- Egy leheletnyi só és bors az édes ízek fokozásáért
- 2 pohár gluténmentes zabliszt
Elkészítés:
A vegán sütőmargarint dobókocka méretű kockákra vágjuk, kimérünk belőle egy pohárnyit, majd egy közepes méretű tálba helyezzük. Hozzáadjuk az eritritet, a reszelt narancshéjat, a mézeskalács fűszerkeveréket, a kurkumát, illetve a sót és a borsot, majd egy villával összenyomjuk.
Addig keverjük, amíg egyenletes krémet kapunk. Ezután hozzáadjuk a zablisztet, és a kezünkkel jól összedolgozzuk.
3 centi vastagságú rudat formálunk a tésztából, amit átlátszó fóliába tekerve 20 percre a fagyasztóba helyezünk. Ez azért szükséges, hogy majd könnyebben tudjuk szeletelni a tésztát.
Amíg a tészta szilárdul, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, vagy szilikonos sütőlappal, és előmelegítjük a sütőt 160 °C fokra a légkeveréses beállításon.
20 perc elteltével a fóliát eltávolítjuk, majd a tésztarudat fél centi vastagságú szeletekre vágjuk, és a tepsire helyezzük a kerek szeleteket. Díszítéshez használhatunk szegfűszeget, vagy akár diót is.
A kekszet a sütőbe helyezzük, és 160 °C fokon 10 perc alatt készre sütjük.
Frissen, egy melengető ital kíséretében tálaljuk.
Tippek:
Ha nincs otthon zablisztünk, daráljunk le zabpelyhet kávédarálóban, és használjuk az így kapott őrleményt.
A mézeskalács fűszerkeverék helyett használhatunk ízlés szerint fahéjat, gyömbért, szerecsendiót, vagy akár egy csipetnyi szegfűszeget is.
A karácsonyi narancsos keksz tésztája előre is elkészíthető. A kész tészta a hűtőben akár egy hétig is eláll, a fagyasztóban pedig körülbelül egy hónapig őrzi meg frissességét. Utóbbi esetén egy nappal sütés előtt helyezzük a hűtőbe, majd szeleteljük fel, és süssük meg.
A receptben szereplő narancs, a kurkuma, a fekete bors, illetve a zab megannyi egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik, melyekről ezekben a bejegyzésekből tudhatunk meg többet:
Narancs - Kedvenc téli ételeink - A narancs a jótékony vegyületek kincsestára
Kurkuma - Miben rejlik a fiatalság titka? Íme 7 sejtfiatalító és öregedéslassító “csodaszer”!
Fekete bors - Piperin - Kicsi a bors, de e...gészséges
Zab - Zab - Az elérhető egészség forrása?
Források:
Recept és fotó: Lumiera Studio