Mi az a cöliákia?
A cöliákia egy olyan autoimmun betegség, amely immunválaszt vált ki a gluténre, ami a búzában, árpában és rozsban is megtalálható fehérje. A cöliákia a lakosság körülbelül 1%-át érinti, és bármely életkorban megjelenhet. Megelőzésére sajnos nincs garantált módszer, hiszen a tanulmányok szerint gyakran genetikai tényezők állnak a hátterében. Főbb tünetei közé tartoznak például a különböző gyomor-és bélrendszeri panaszok, köztük a hasmenés és a puffadás, valamint a bőrkiütések, a csont- és izomfájdalmak, illetve a fáradtság is.
Hogyan kezelik hagyományosan a cöliákiát?
A cöliákia kezelését illetően az elsődleges és legfontosabb teendő a szigorú gluténmentes étrend betartása. Ez magában foglalja a glutént tartalmazó ételek mellőzését, valamint a keresztszennyeződés kerülését is. A megfelelő étrend elengedhetetlen a tünetek enyhítéséhez, a gyomor-és bélrendszer gyógyulásának elősegítéséhez, valamint a tápanyagok súlyos felszívódási zavarainak megelőzéséhez.
A hasznos baktériumok szerepe a cöliákia tüneteinek enyhítésében
Kutatások szerint a prebiotikus és probiotikus ételek rendszeres bevitele különösen fontos lehet cöliákia esetén. A gluténmentes étrend részeként segíthetnek a bélflóra egyensúlyának megőrzésében, valamint a gyakori emésztőrendszeri panaszok és a cöliákia tüneteinek enyhítésében is szerepük lehet. A következők csak néhányak azok közül az ételek közül, melyek rendszeres fogyasztásával könnyedén gondoskodhatunk a prebiotikumok és probiotikumok szintjének fokozásáról:
Prebiotikus ételek:
- Cikóriagyökér: Gazdag inulinban, egy olyan prebiotikus rostban, amely fokozza a bélrendszer általános egészségét.
- Jeruzsálemi articsóka: A jeruzsálemi articsóka, más néven csicsóka szintén jelentős mennyiségű inulint tartalmaz.
- Fokhagyma: Inulint és frukto-oligoszacharidokat is kínál.
- Póréhagyma: Gazdag inulinban és frukto-oligoszacharidokban.
- Vöröshagyma: Kiváló inulin- és frukto-oligoszacharid-forrás.
- Spárga: Szintén remek forrása az inulinnak.
- Banán: A még zöld, éretlen banán a rezisztens keményítő egyik legjobb forrása.
- Alma: Gazdag pektinben.
- Konjacgyökér: Glükomannánt tartalmaz.
- Kakaó: Prebiotikumként működő flavanolokat tartalmaz.
- Bodzagyökér: Gazdag inulinban és más fermentálható rostokban.
- Lenmag: Gazdag oldódó rostban.
- Hínár: Bár nem hagyományos prebiotikum, néhány kutatás szerint a hínárban lévő rost prebiotikumként működhet.
A probiotikumok néhány kiváló forrása:
- Lactobacillus acidophilus: Megtalálható joghurtban, misóban, tempehben és erjesztett tejtermékekben is.
- Lactobacillus bulgaricus: Joghurtban, kefirben és egyéb erjesztett tejtermékekben is megtalálható.
- Lactobacillus casei: Főbb forrásai a joghurt, kefir és az erjesztett zöld olajbogyó.
- Lactobacillus rhamnosus: Jelen van az erjesztett tejtermékekben.
- Bifidobacterium bifidum: Legkiválóbb forrásai az erjesztett tejtermékek.
- Bifidobacterium longum: Megtalálható olyan erjesztett ételekben, mint például a savanyú káposzta.
- Bifidobacterium breve: Megtalálható az erjesztett tejtermékekben.
- Bifidobacterium lactis: Jelen van az erjesztett tejtermékekben.
- Saccharomyces boulardii: Probiotikus élesztőgomba, mely megtalálható a kombuchában és egyéb erjesztett italokban.
- Streptococcus thermophilus: Az erjesztett tejtermékek remek forrásai.
- Lactobacillus fermentum: Megtalálható a kimcsiben, a savanyú káposztában és az erjesztett szójatermékekben.
- Lactobacillus reuteri: Jelen van az erjesztett húsokban és egyes sajtokban.
- Lactobacillus gasseri: Megtalálható az erjesztett tejtermékekben és egyes savanyúságokban.
- Lactobacillus salivarius: Jelen van szalámiban, sajtokban és egyes erjesztett zöldségekben.
- Bacillus subtilis: Megtalálható az erjesztett szójababban és más erjesztett termékekben is.
Fontos megjegyezni, hogy a feldolgozás, a tárolás és az előkészítés befolyásolhatja ezen ételek probiotikus hatását, illetve glutént is tartalmazhatnak, így minden esetben vessünk egy pillantást az összetevők listájára és a gluténmentes jelölésre.
A szervezetben a hasznos baktériumok szintjének fokozásáról, és ezáltal a cöliákia gyakori tüneteinek csillapításáról természetesen prebiotikus és probiotikus hatású étrend-kiegészítők alkalmazásával is gondoskodhatunk.
Ajánlott termék: Mannavita Colonum Béltisztító Étrend-kiegészítő - Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus, inulin, valamint számos jótékony rost és bélregeneráló összetevő is megtalálható benne.
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK441900/
https://examine.com/celiac-disease/
https://examine.com/supplements/Gluten/
https://examine.com/foods/gluten-free-diet/
https://examine.com/supplements/prebiotics/
https://examine.com/supplements/probiotics/
https://examine.com/categories/gut-health/
Fotó: Andrea Piacquadio