Mi az emésztőrendszer szerepe, és miért fontos vigyáznunk egészségére?
Az emésztőrendszer kritikus szerepet játszik szervezetünk egészségének megőrzésében. Felelős többek között az elfogyasztott ételek lebontásáért, az ezekből származó tápanyagok felszívódásáért és hasznosításáért, valamint a salakanyagok eltávolításáért is. Az emésztőrendszer betegségei más szervrendszerekre, így a szervezet egészére hatással lehetnek. Hosszú távon számos súlyos, akár egész életen át fennálló, krónikus állapotok kialakulásához vezethetnek, ezért kulcsfontosságú az emésztőrendszer egészségének megőrzése, és a panaszok megfelelő kezelése. Ebben a bejegyzésben ezekről tudhatunk meg többet.
Melyek a leggyakoribb emésztőrendszeri betegségek?
1. Gasztro-özofageális reflux betegség (GERD)
A gasztro-özofageális reflux betegség, vagy röviden GERD egy olyan krónikus emésztőrendszeri zavar, amelyben a gyomorsav időről időre visszafolyik a nyelőcsőbe, ezáltal súlyos irritációt és gyulladást okozva. A gasztro-özofageális reflux betegség leggyakoribb tünetei a gyomorégés, a mellkasi fájdalom, a nyelési nehézségek, valamint a regurgitáció, vagyis a gyomortartalom visszafolyása a szájba. A GERD előfordulásának kockázata magasabb terhesség, elhízás, valamint dohányzás esetén. A betegség kialakulásának megelőzése érdekében igyekezzünk megőrizni az optimális testsúlyt és leadni a felesleges kilókat, kerüljük a fekve evést, vagy az evés utáni fekvést, és mellőzzük a sokaknál a GERD előfordulását kiváltó koffein és csípős ételek fogyasztását.
A gasztro-özofageális reflux betegség természetes kezelésére a következő kiegészítőket alkalmazhatjuk:
- Gyömbér: a gyömbér csökkenti a gyulladást és természetes antacidként, savlekötőként működik
- Vörös szil: védőbevonatot képez a nyelőcsövön, és enyhíti az irritációt
- Kamilla tea: megnyugtatja az emésztőrendszert és csökkenti a gyulladásokat
2. Irritábilis bél szindróma (IBS)
Az IBS-ként is ismert irritábilis bél szindróma egy meglehetősen gyakori, a vastagbelet érintő krónikus állapot. Jellemző tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, a puffadás, a hasmenés és a székrekedés is. Kialakulásának kockázata magasabb 50 év alattiaknál, nőknél, fokozott stressznek való kitettség esetén, illetve azoknál, akiknek családjában előfordult már az IBS. A megelőzés érdekében fontos a stressz megfelelő kezelése, a rendszeres testmozgás, és a panaszokat kiváltó ételek mellőzése.
Az IBS kezelésében sokan hasznosnak találják a következőket:
- Borsmenta: a borsmenta olaja enyhíti a hasi fájdalmat és ellazítja az emésztőrendszer izmait
- Probiotikumok: segítenek megőrizni és helyreállítani a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát, és elősegítik az ételek megemésztését
- Psyllium, másnéven útifű: a psyllium magjának héja tömeget ad a székletnek, ezáltal enyhítheti mind a szorulásos, mind pedig a hasmenéses panaszokat
Ajánlott termék: Mannavita Colonum Béltisztító Étrend-kiegészítő, További információ a Colonumról: https://www.colonum.hu/
3. Gyulladásos bélbetegségek (IBD)
A gyulladásos bélbetegség (röviden IBD, az angol “inflammatory bowel disease” után) egy olyan kifejezés, amely két krónikus, emésztőrendszert érintő gyulladásos állapotra, a Crohn-betegségre és a fekélyes vastagbélgyulladásra utal. A gyulladásos bélbetegségek leggyakoribb tünetei a hasmenés, a hasi fájdalom, a véres széklet és a hirtelen fogyás. Kockázatuk magasabb a dohányzók körében, illetve azoknál, akiknek családjában előfordult már valamelyik betegség. Megelőzésükhöz kerüljük a dohányzást, korlátozzuk a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) alkalmazását, és kezeljük megfelelően a stresszt.
Mi segíthet a panaszok természetes enyhítésében?
- Kurkuma: a kurkuma aktív hatóanyaga, a kurkumin egy erőteljes gyulladáscsökkentő vegyület, amely hatékonyan enyhítheti a gyulladásos bélbetegségek tüneteit
- Omega-3 zsírsavak: az omega-3 zsírsavak csillapíthatják a gyulladást és csökkenthetik a panaszok súlyosbodásának kockázatát
- Glutamin: a glutamin támogatja az emésztőrendszer sejtjeinek egészségét és elősegíti azok gyógyulását
Mi a különbség a Crohn-Betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás között? Ebből a cikkből kiderül: Crohn-betegség vagy fekélyes vastagbélgyulladás? Mivel van dolgunk?
4. Peptikus fekélybetegség
A peptikus fekélyek a gyomor, a vékonybél vagy a nyelőcső nyálkahártyáján a gyomorsav okozta károsodás következtében alakulnak ki. Ezek gyakran égő hasi fájdalommal, kellemetlen teltségérzettel, hányingerrel és hányással járnak. Kockázati tényezői közé tartozik többek között a Helicobacter pylori fertőzés, a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) alkalmazása, a dohányzás, valamint a túlzott alkoholfogyasztás. Megelőzése érdekében ügyeljünk az optimális testsúly fenntartására, a stressz megfelelő kezelésére, valamint a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülésére.
Természetes kiegészítők a peptikus fekélyek kezelésére:
- Édesgyökér: az édesgyökér serkenti a gyomornyálkahártyát védő nyák termelését, elősegítve a fekélyek gyógyulását
- Fehérmályva- vagy zilizgyökér: védőbevonatot képez a gyomornyálkahártyán, csökkentve a gyulladást és az irritációt
- Káposztalé: gazdag antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben, amelyek támogatják a fekélyek gyógyulását
5. Epekő
Az epekövek az epehólyagban rendellenesen kialakuló kristályos kövek, melyek gyakori tünetei a hirtelen fellépő, fokozódó fájdalom a has jobb felső részén, a hányinger és a hátfájás. Főbb kockázati tényezői a családban előforduló epekövesség, a túlsúly, és a magas zsírtartalmú étrend. Megelőzéséhez hozzájárulhatunk többek között az egészséges testsúly fenntartásával és rostban gazdag ételek fogyasztásával is.
Népszerű gyógynövények az epekövek megelőzésére és kezelésére:
- Máriatövis: a máriatövis támogatja a máj és az epehólyag egészségét, és serkenti az epe termelését
- Articsóka: az articsóka növeli az epe termelését és áramlását, amely segíthet az epekövek feloldásában
- Pitypanggyökér: a pitypang gyökere fokozza az epe termelését és támogatja a máj méregtelenítését
Ajánlott termék az epehólyag egészségének megőrzésére: Mannavita Hepadex
6. Cöliákia
A cöliákia egy autoimmun rendellenesség, amely esetében a gluténtartalmú ételek fogyasztása a vékonybél károsodásához vezet, ami a tápanyagok felszívódásának zavarát eredményezi. Jellemző tünetei a hasmenés, a hasi fájdalom, a puffadás, a fáradtság és a különben indokolatlan fogyás. Kockázati tényezői közé tartozik például a genetikai hajlam, a családban előforduló cöliákia, illetve más autoimmun betegségek fennállása is. Megelőzéséhez és a tünetek súlyosbodásának kerüléséhez fontos mellőzni a glutént tartalmazó ételek fogyasztását.
A panaszok enyhítésére sokan az alábbiakat alkalmazzák:
- C-vitamin: a C-vitamin erősíti az immunrendszert és védi az emésztőrendszert
- Cink: a cink elősegíti a belek gyógyulását és támogatja az immunrendszer egészségét
- Probiotikumok: segítenek helyreállítani a bélbaktériumok egyensúlyát és javítják az emésztést
A probiotikumokról ezekben a bejegyzésekben olvashatunk bővebben: Prebiotikum vagy probiotikum? Eszik vagy isszák?, Hogyan védheti az egészségünket a Bifidobacterium bifidum probiotikum?
7. Divertikulitisz
A divertikulitisz jellemzően a vastagbélben található, apró zsákokra hasonlító, úgynevezett divertikulumok gyulladásával jár. Gyakori tünetei a hasi fájdalom, a láz, a hányinger és hányás, valamint a bélrendszeri elváltozások. Az idős kor, az elhízás, valamint a rostokban szegény étrend és a hosszú ideig fennálló székrekedés jelentősen növelhetik a kockázatát. Megelőzése érdekében minden nap fogyasszunk jótékony rostokban gazdag ételeket, és ügyeljünk az egészséges testsúly fenntartására.
A divertikulitisz kezeléséhez a következő természetes kiegészítőket alkalmazhatjuk:
- Psyllium, vagyis útifű: növeli a széklet tömegét és elősegíti a székrekedés enyhítését
- Bromelain: ez az ananászból származó bromelain enzim csökkentheti a gyulladást és segíthet a divertikulitisz kezelésében
- Aloe vera: az aloe vera elősegíti a gyulladások csökkentését és a belek gyógyulását
Ajánlott termék: Mannavita Aloe Vera Ital
8. Aranyér
Az aranyér egy meglehetősen gyakori emésztőrendszert érintő panasz, mely a végbélnyílás körül lévő vénák duzzanatával, fájdalmával, viszketésével, és esetenként akár vérzésével jár. Főbb kockázati tényezői többek között az ülő életmód, a terhesség, és a székrekedés. Megelőzéséhez próbáljuk elkerülni a székrekedést, együnk rostban gazdag ételeket, törekedjünk az egészséges testsúly fenntartására, és kerüljük a rendszeres, hosszú időn át tartó ülést.
Természetes kiegészítők az aranyér csillapítására:
- Vadgesztenye: a vadgesztenye erősíti az érfalakat és csökkenti az aranyerek gyulladását
- Csodamogyoró: a csodamogyoró antimikrobiális és összehúzó hatású, valamint csökkenti a duzzanatot és az irritációt
- Szúrós csodabogyó: javítja a vérkeringést és erősíti az érfalakat
Jótékony gyógynövényeket tartalmazó, sokak által alkalmazott készítmény az aranyér kezelésére: Mannavita Proctán Aranyérkenőcs
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://examine.com/digestive-health/
https://examine.com/conditions/gerd
https://examine.com/conditions/ibs
https://examine.com/conditions/ibd
https://examine.com/crohns-disease/
https://examine.com/ulcerative-colitis/
https://examine.com/h-pylori-infection/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK534792/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK459370/
https://examine.com/celiac-disease/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK541110/
Fotók a megjelenés sorrendjében:
Julia M Cameron, Nathan Cowley,
RODNAE Productions, Marcus Aurelius