Mit nevezünk D-vitaminnak?
A D-vitamin több, mint egy egyszerű vitamin. Ez egy olyan “tápanyagcsalád”, amelynek tagjai hasonló kémiai szerkezettel rendelkeznek. A D-vitaminok zsírban oldódó vitaminok, amelyek többek között elősegítik a kalcium felszívódását, szabályozzák a csontok növekedését és szerepet játszanak az immunrendszer működésében is. Szerencsére a szervezetünk is képes e kulcsfontosságú tápanyagot természetesen előállítani, hiszen bőrünk D-vitamint termel, ha napfénynek (vagy mesterséges UV-B fénynek) van kitéve. Ha azonban időnk nagy részét zárt térben töltjük, felszívódási zavarokkal küzdünk, vagy sötétebb a bőrünk, ebből a vitaminból ajánlott az étrenden keresztül többet bevinni a hiánybetegségek elkerülése érdekében.
A D-vitamin fontosságáról és hiánytüneteiről bővebben ebben és ebben a cikkben olvashatunk, a mai bejegyzésben pedig azt vesszük szemügyre, hogy miben különbözik egymástól e kulcsfontosságú vitamin két fő formája, a D2-vitamin és a D3-vitamin.
Mi a legfőbb különbség a D2-vitamin és a D3-vitamin között?
Az étrendi D3-vitamin (kolekalciferol) zsíros állati eredetű élelmiszerekben, például krillolajban és tojássárgájában található, illetve néhány moszat és gomba is természetesen tartalmazza. Bőrünk szintén ezt a típust termeli a napfény vagy az UV-B fény hatására. Ezzel szemben a D2-vitamin (ergocalciferol) főként növényekből, például gombákból származik.
A napfény hatása a D-vitamin termelésére
A napfényből származó UV-B sugárzás bőrünkben a D3-vitamin képződését váltja ki a 7-dehidrokoleszterin nevű vegyületből. Érdekes módon hasonló folyamat játszódik le a növényekben és a gombákban is, ahol az UV-B fény hatására D2-vitamin képződik az ergoszterolból, egy növényi olajokban található vegyületből. Az étrendből és étrend-kiegészítőkből bevitt D2- és D3-vitamintól eltérően a bőrben termelődő D3-vitamint nem lehet túladagolni, hiszen ha szervezetünkben elegendő mennyiség található belőle, bőrünk egyszerűen kevesebbet termel.
A D2-vitamin és a D3-vitamin hatékonysága szervezetünk D-vitaminszintjének fokozásában
A D2-vitamin és a D3-vitamin nem egyenértékű, ha a D-vitamin-státuszról van szó. Ugyan mindkettő hatékonyan felszívódik a véráramban, a máj másként hasznosítja őket. A máj a D2-vitamint 25-hidroxi-D2-vitaminná, a D3-vitamint pedig 25-hidroxi-D3-vitaminná alakítja át. A jelenlegi klinikai tanulmányok túlnyomó része szerint a D3-vitamin hatékonyabban növeli a vér D-vitaminszintjét, mint a D2-vitamin, ám egyes vizsgálatok szerint fogyasztást követően a D2-vitamin hasonló mértékben hasznosul, mint azonos mennyiségű D3-vitamin.
Hogyan pótoljuk a D-vitamint hatékonyan?
Mivel a D-vitamin zsírban oldódik, ajánlott zsírt tartalmazó ételekkel bevinni, vagy olajat tartalmazó étrend-kiegészítőket választani. Ilyen például az olívaolaj-alapú Mannavita Manna-D, mely a D-vitamint D3-formában tartalmazza, és egyetlen kapszulában fedezi egy átlagos felnőtt napi szükségletét. A rendszeres, napi minimum fél óra napfényen való tartózkodás (a téli hónapokban is) és a D-vitaminban gazdag gombák rendszeres fogyasztása szintén ajánlott.
Az egyre népszerűbb nemes sörélesztőt szintén az étrendünkbe iktathatjuk - a gluténmentes és vegán Mannavita Nemes Sörélesztőpehely + Vas + D3-vitamin kiváló választásnak bizonyul. Természetes UV-B fény alatt, nád- és répamelaszon termesztett Saccharomyces cerevisiae élesztőgombából készül, és a D3-vitamin ritka növényi forrásainak egyike. Emellett jelentős mennyiségben B-vitaminokat is biztosít, köztük a kulcsfontosságú B12-vitamint.
A fenti információk tájékoztató jellegűek!
Források:
https://examine.com/supplements/vitamin-d/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20425758/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24067388/