Sokunk egyik kedvenc csemegéje, a szilva egy valódi tápanyagbomba. Rendkívül gazdag különböző vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és probiotikus rostokban, így számos betegség kialakulásának megelőzésében játszhat kulcsfontosságú szerepet. Hogy milyen panaszok elkerülése érdekében ajánlott a szilva, illetve a belőle készült egészségvédő készítmények fogyasztása? Lássuk mit mondanak a klinikai kutatások beszámolói!
1. A székrekedés megelőzése és csillapítása szilvával
A szilva egyik legszélesebb körben ismert hatása a székrekedés megszüntetése. Már a népi gyógyászatban is alkalmazták a friss és az aszalt szilvát, a szilvalevet, a szilvalekvárt, illetve a szilvából készült koncentrátumot erre célra, hiszen természetes és hatékony megoldást nyújt a kellemetlen és sokszor fájdalmas székrekedés esetén.
Ennek oka a gyümölcs figyelemreméltó rosttartalma. Ez a probiotikus rost nem csak az emésztést segíti elő, hanem szerepet játszik a székrekedés megelőzésében és kezelésében is, mivel tömeget ad a széklethez, ami hatékonyabbá teszi annak mozgását az emésztőrendszerben. Ezen kívül az aszalt szilva és a szilvalé szorbitot is tartalmaz, mely természetes hashajtó hatással rendelkezik.
Egyes kutatások szerint a szilva fogyasztása hatékonyabb székrekedésoldó hatással bír, mint az útifűként is ismert psyllium, mely az egyik leggyakrabban használt természetes gyógymód a székrekedés kezelésére.
2. A szilva kimagasló tápanyag- és antioxidáns-tartalma
Természetesen a szilva tápanyagtartalma eltérő lehet fajtától, illetve attól függően is, hogy milyen formában fogyasztjuk azt. Általánosságban azonban kijelenthetjük, hogy a friss és a szárított szilva, a természetes szilvalekvár és -koncentrátum, illetve a szilvalé magas antioxidáns- és tápanyagtartalommal rendelkeznek, ezért fogyasztásuk kifejezetten ajánlott. A szilvát mi is az étrendünkbe illeszthetjük, ha gondoskodni szeretnénk az A-vitamin, a C-vitamin, a K-vitamin, a kálium, a mangán és a réz megfelelő beviteléről.
A szilva gazdag antioxidáns-tartalmának köszönhetően segít megelőzni a gyulladások kialakulását és sejtjeinket is védi a szabad gyökök okozta károsodástól. Ez a gyümölcs kiemelkedő mennyiségben tartalmaz polifenolokat is, melyek nem csak csontjaink egészségét védhetik, hanem a szív- és érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkenthetik.
3. A szilva segíthet a vércukorszint csökkentésében
Meglehetősen magas szénhidráttartalma ellenére a szilva nem okoz jelentős vércukorszint-emelkedést az elfogyasztását követően. Ez annak köszönhető, hogy a szilvában található bioaktív vegyületek képesek növelni az adiponektin szintjét, mely egy, a vércukorszint szabályozásában kulcsfontosságú szerepet játszó hormon.
A szilvában található rost szintén hatással lehet vércukorszintünkre. Étkezést követően a rost lassítja a szénhidrátok felszívódását szervezetünkben, ami a vércukorszint fokozatos, nem pedig hirtelen emelkedéséhez járul hozzá.
Klinikai vizsgálatok szerint a szilva emellett fontos szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is.
Hogyan fogyasszuk a szilvát?
A szilvát ősszel természetesen fogyaszthatjuk frissen, illetve szezon után rendelkezésünkre állnak a különböző gyümölcslevek, lekvárok és koncentrátumok is. A Mannavita ZeoFlavin-C a szilva és további kilenc tápanyagdús, egészségvédő gyümölcs természetes kivonatát tartalmazza. Az egész család számára alkalmazható az immunrendszer erősítésére, az ellenállóképesség fokozására, illetve betegségek megelőzésében és kezelésében egyaránt hatékony segítséget nyújthat.
A fenti információk tájékoztató jellegűek.
Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25109788/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC2780140/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19335713/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26992121/