Mi is az az alfa-liponsav?
Az alfa-liponsav egy olyan szerves vegyület, mely testünk minden sejtjében megtalálható. A mitokondriumban jön létre, mely a sejtanyagcserében és -funkciókban résztvevő, növényi és állati sejtekben is felfedezhető fontos sejtalkotót, sejtszervecskét jelenti. A tápanyagok energiává való átalakítása a mitokondriumban történik, így testünk megfelelő működésében kulcsfontosságú szerepe van. Az itt létrejövő alfa-liponsav erőteljes antioxidáns hatással bír.
Az antioxidánsokra jellemző, hogy vagy kizárólag zsírban oldódnak (mint például az E-vitamin), vagy kizárólag vízben (mint például a C-vitamin). Az alfa-liponsav egyik különlegessége viszont az, hogy más antioxidánsokkal ellentétben zsírban és vízben is oldódik, mely lehetővé teszi, hogy szervezetünk minden sejtjében és szövetében működjön.
Az alfa-liponsav nem összetévesztendő az alfa-linolsavval, mely az omega-3 zsírsavak növényekben is megtalálható formájára utal.
Az alfa-liponsav néhány egészségvédő hatása
Az alfa-liponsav antioxidáns tulajdonságainak számos pozitív egészségügyi hatás köszönhető. Klinikai kutatások és felhasználói beszámolók szerint képes lehet csökkenteni a vércukorszintet, csillapítani a gyulladásokat, elősegíteni a megfelelő idegműködést, ráadásul egyes tapasztalatok szerint rendszeres fogyasztásával a bőr öregedése is lassítható.
Ezek mellett az alfa-liponsav megfelelő alkalmazásával az időskori memóriavesztés folyamata is jelentősen mérsékelhető.
Az oxidatív stressz okozta károsodás kritikus szerepet játszik a memóriavesztés súlyosbodásában, ám néhány tanulmány szerint e rendkívüli antioxidáns még az Alzheimer-kór előrehaladtát is lassíthatja azáltal, hogy semlegesíti a szabad gyököket és megelőzi a további gyulladások kialakulását, illetve csillapítja a már meglévőket.
Az oxidatív stressz okozta gyulladások csökkentésével különböző szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulása is számos esetben megelőzhető. A magas vérnyomás és koleszterinszint gyakran kiváltó okai lehetnek további panaszok megjelenésének, ám szerencsére ezek gyakran kordában tarthatóak a változatos táplálkozás részeként alfa-liponsavban és más antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztásával, illetve a káros adalékanyagokat tartalmazó készítmények mellőzésével.
Mivel szervezetünk csak viszonylag kis mennyiségben képes előállítani az alfa-liponsavat, étrendből való bevitele kiemelkedően fontos!
Mit fogyasszunk az alfa-liponsav bevitelének természetes fokozására? Lássuk!
Az alábbi alfa-liponsavban bővelkedő élelmiszerek közül mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbbet:
- Vörös húsok
- Szervhúsok, mint például a máj
- Rizskorpa
- Zöldborsó
- Brokkoli
- Paradicsom
- Spenót
- Kelbimbó
- Burgonya
- Jamgyökér
- Répa
- Cékla
A fent említett zöldségekben megtalálható tápanyagok koncentrált bevitelére remek választás lehet az Ehlers Vitalkost Gyökérzöldségek természetes őrleménykeverék, hiszen olyan egészségvédő és alfa-liponsavat tartalmazó zöldségek találhatóak meg összetevői között, mint például a cékla és a sárgarépa. Ezek mellett tartalmaz még rostban és fehérjében gazdag, a szív egészségét védő amarántot és quinoát is, melyek együttes hatásának köszönhetően gyakran ajánlott olyan panaszok esetén, mint például a memóriazavarok, vagy a magas koleszterinszint. Emellett a szerotoninszintre gyakorolt serkentő hatása miatt a szorongás és a depresszió tüneteinek kezelésére is alkalmazható.
A fenti információk tájékoztató jellegűek. Meghatározó életmódbeli változás és új étrend-kiegészítő alkalmazása előtt kérjük ki orvosunk vagy gyógyszerészünk tanácsát! Gyógyszerkölcsönhatásokkal kapcsolatos információért konzultáljunk kezelőorvosunkkal!
Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21297908/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22125537/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24183945/